Mis Kokulu Portakallı Kek

Soğuuuk kış günlerini ısıtan, mis gibi kokusuyla insanı pek bir mutlu eden portakal ile, yumuşacık bir kek bir araya gelirse sizce de çok güzel olmaz mı? Yaptık oldu sayın okur, işte karşınızda fırından turunç kokuları yükselten mis gibi bir kek tarifi. Ultra kolay, mutluluk garantili; haydi başlayalım!

Malzemeler

3 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta
1 su bardağı + 1 çorba kaşığı toz şeker
1 büyük portakal
1 paket vanilin 
1 paket kabartma tozu


Evet efendiiim, öncelikle hemen her kekin altın kuralı, yumurta ve şekerimizi bir kapta rengi beyaza dönene kadar süper biçimde çırpıyoruz. Burada şekerin güzelce erimesi pek mühim. Ayrıca yoğurt ve yumurtanızı tarife başlamadan 15 dakika önce oda sıcaklığında bırakırsanız da şahane olur.


 Peşinden yağ ve yoğurtu ekleyip hafif hafif tekrar çırpalım ve koca bir portakalın suyunu sıkıp ve kabukları da mini mini rendeleyip aroma olsun diye hop harcın içine alalım. Peşinden de kalan malzemeleri ekleyelim.

Ben her şeyi süper yapmak istiyorum derseniz; un, kabartma tozu ve vanilini önce beraber eleyebilirsiniz. Ve harcımız hazır, şimdik kek kalıbında flüüüp diye çıkan mis gibi kekler için sırrımı açıklıyorum hazırsanız:

Efenim ben kek kalıbını, parmak ucuma aldığım bir parça tereyağı ile güzelce yağlıyor, sonra azıcık unu içine alıp annelerimizin yöntemi ile poposuna pıt pıt vurmak suretiyle kaba mümkün olduğunca yayıyorum. Ama sakın ha öyle çok unlu bırakmayın kabı, en son lavaboya kabı çevirip iyice silkeliyorum ki un kalıntısı kalmasın. Bunu yapmaya başladığımdan beri kekleri kalıptan çıkarma anım ayrı bir mutluluğa dönüştü.


 Çok büyük bir genelleme olacak ama benim için birçok yemeğin iyi pişme prensibi düşük sıcaklıkta/kısık ateşte usul usul ve uzun uzun pişmesi. Elbet her yemeğe, keke böreğe uymaz lakin bu kek için yine benzer bir yol uyguluyorum. 175 derecede ısınmış fırına bırakın kekinizi, sakin sakin pişsin. Fırınınıza bağlı ama pişmesi bir 40-45 dakikayı rahat bulacaktır.


 Bu arada kek olayına aşina olanlar koyduğum şekeri az bulabilir, lakin bence hemen her keke best yakışan şeker oranı budur. Haydi maksimum 1.5 su bardağı olsun. Bir de ben üzerine biraz pudra şekeri de eklediğim için, bence pek güzel oluyor tatlılığı.


 Son olarak; alışkanlık, ben keki çıkardığımda lavabonun içine serdiğim ıslak bir havlu üzerinde bekletirim önce. Biraz soğuyunca da geniş bir tabağa ters çevimek suretiyle servis ederim. Bu noktada sabırlı olup keki biraz dinlendirmek daha iyi bir sonuca yardımcı olacaktır.


İşte böyle sayın okur; dilerim en kısa zamanda sizin mutfağı da mis portakal kokuları sarar.

Sevgiler,
Melis

Yorumlar

Popüler Yayınlar