Toprakta Patates Aramak

Birçok meyve-sebzede var olan tohumdan ürün, üründen tohum döngüsünü hayranlıkla karşılıyorum... En az bunun kadar etkileyici bulduğum bir diğer doğa armağanı da, filizlenmiş patatesleri gömüverdiğinizde size güzel bir sürpriz ile geri dönmesi... Toprak ne kutsal şey.

 Bir süre önce birkaç patates attık toprağa. Filizlendi, yapraklandı, kocaman oldu. Sonra haydi dedik, bakalım toprağın altında neler saklı?


O ufacık filiz koca bir gövde olmuş...


Gerçekten, belki de dünyanın en güzel şeylerinden biri ne biliyor musunuz? 
Toprağı nereden nasıl bir patates çıkacağını bilmeden elinizle eşeleyip, patates olduğunu anladığınız noktayı heyecanla kazmak ve bazen bu elimdeki gibi kocaman - bazen aşağıdaki gibi bebek patateslerin "yoktan" varolmuş olmalarını izlemek. Patates, köklere bir sürü ürün bırakıyor ve bunları bulup toplamak hayatımda yaptığım en mutluluk verici şeylerden biriydi.


 Patatesin bu bereketli haline dair bir üretim çeşidi duydum, çok enteresan ve hoş geldi bana, sizinle de paylaşayım. Patates üretmek üsteyenler koca bir çuvalı alıp içine toprak ve patates atarlarmış. Patatesin bitkisi büyüdükçe toprakla beslemek gerekiyor kök kısmını. Uzadıkça beslerlermiş koca çuvalı, en sonunda da bir çuval patates elde ederlermiş. Öylesi bereketli bir şey patates yetiştiriciliği. Ne mucizevi, ne kutsal şey.


Elbet toprak cinsi gibi önemli olan şeyler de vardır; lakin evinizde, balkonunuzda da deneyebilirsiniz filizlenmiş bir patatesi derin bir saksıya yerleştirmeyi. Sonra eşeleyin toprağı bakalım kaç tane, ne büyüklükte, hangi köşelerden çıkacak patates yavrularınız. :)

Yeni toprak hikayelerinde görüşmek dileğiyle...
Melis

Yorumlar

  1. Ne tatlılar, boy boy. Kesinlikle katılıyorum ektiğin şeyin mahsul olarak eline gelmesi en mutluluk verici şeylerden biri :)

    YanıtlaSil
  2. O kadar seviyorum ki bahce islerini, seni de cok iyi anliyorum, bir seylerin kok salip buyudugunu gormenin, bir de ustune urun almanin nasil guzel bir his oldugunu :)

    Bahceli eve ilk tasindigimiz sene patatesler ve salataliklar verim acisindan en sasirdigimiz sebzelerden olmustu, hala da bir cok seye sasirip, hayranlikla izliyorum doganin guzelliklerini :

    http://myblog42-42.blogspot.be/2014/08/bahce-maceramiz.html

    Bahce mahsullerinizi afiyetle yiyin, ozellikle bebek patatesler pek sirin gorunuyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım paylaştığın link dünyanın en güzel postlarından biri olmuş :) Dilerim biz de yavaş yavaş o bolluğa ulaşırız farklı ürünlerde, bakması bile mutluluk :) Kesinlikle ufacık bir tohumu, bazen yediğin şeyin kendisini veya çekirdeğini atıp ürün almanın inanılmazlığını izlemek çok ama çok güzel bir şey...

      Sil
  3. Biz o duyguyu Polonya`da kaldığımız sürede yaşadık, bahçeye türlü türlü sebzeler ekmiştik. O zaman sanırım vaktimiz daha çoktu, bilemiyorum:)
    Gerçekten bir mucize patates. Hatta patatesin kendisini bile değil, kabuk eksen bile çıkıyor.
    Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, ne müthiş bir sistem kurulmuş. İnsan yemeye kıyamıyor :)) Turp ve havuç toplamak da mesela aynı heyecanda, toprak pek güzel şey... :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar