Kebapçıdakinden Farksız Adana Ezmesi

Evet efendiiim, yine zor görünen lakin yapması çok kolay - tadı şahane olan bir mezeyle daha karşınızdayım öhöm. :)

Adana'ya ait olduğu bilinen, bilhassa kebapçılardan köfte-kebap yanında servis edilen meşhur acılı ezme, yani Adana ezmesi yapacağız bugün. Bu tarif uzun yıllardır uyguladığım favori tariflerimden biri; geçtiğimiz günlerde Hollanda'daki birkaç Türk arkadaşla toplandığımızda da yapıp sağolsunlar çok beğenilince, bloğa yazma vakti geldi dedim. Ve işte başlıyoruz, muutlaka deneyin derim.

 Malzemeler

6 orta boy (veya 4 büyük) domates
4 sivri yeşil biber
2 büyük (veya 3 orta boy) soğan
1 tutam maydanoz
5 diş sarımsak 
Bolca nar ekşisi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy limonun suyu 
1'er yemek kaşığı biber ve domates salçası

(Baharatlar ayrıca aşağıda)




Baharatlar

1-2 yemek kaşığı kuru nane
2-3 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1-2 tatlı kaşığı pul biber 
1 tatlı kaşığı tuz



 Öncelikle soğan, domates, biber, sarımsak ve maydanozu ince ince kesiyoruz. Mümkün olduğunca ince keselim lakin blendırdan geçireceğimiz için çok da korkutmasın.


 Ardından malzemeleri blendıra alıp şöyle "bir tırt" çektiriyoruz. Çok fazla çekmeyin ki bebek maması kıvamına gelmesin, birazcık taneli de olmalı mezemiz.


Ardından tüm baharatları, nar ekşisini, zeytinyağını, limon suyunu ve salçaları ekliyoruz harcımıza. Bu solgun domates rengi salça ve baharatlarla o tanıdık Adana ezmesi rengine bürünecek yavaş yavaş.


 Adana ezmesinin kıvamı önemli sayın okur. Kesinlikle çok sulu olmamalı, lakin katı katı da kalmamalı. Domatesinizin cinsine, ne kadar sulu olduğuna göre değişir sonucunuz. Bu nedenle ben daima büyük bir tel süzgece alıp süzerim en son mezeyi. Bir süre musluk inceden açık kalmış gibi akar fazla suyu. Ama dediğim gibi kurutmamak da çok önemli.


 Süzgeçte birkaç kez karıştırıp süzdükten sonraki son kıvamı.


 Bu da geçen sefer yaptığım ezmeden bir sunum fotoğrafı. Bence mezede nar ekşisi, sumak ve kuru nane çok önemli; bir de kıvamı dediğim gibi. Kokusuyla, tadıyla inanılmaz lezzetli oluyor, denemeniz tavsiyesiyle.


*

Yorumlar

  1. Lütfen acılı ezme yaparken blendır kullanmayın, malzemeleri bıçakla minik minik doğrayın. Bütün suyunu kaçırıyorsunuz, lütfen bu konuya dikkat edin. Çok üzüldüm, çok kırgınım.
    Yine de emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle inşallah trolsünüzdür, yoksa insanlık adına endişelerim büyüyecek 😂 Ezmeyi birkaç saniye (5-6 saniye) blendırdan geçiriyorum ve bu şahane bir kıvam veriyor; ayrıca suyu kaçsın diye zaten süzüyorum sonradan, son hali dahi oldukça sulu/soslu buna rağmen. Üzülmeyin kırılmayın, herkesin kendi stili 🤗

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar