Yunan Usulü Kabak Kızartması (κολοκυθάκια τηγανητά)

Malum, Yunanistan'ın deniz kokulu taverna sofraları çok meşhur; şöyle güzel bir yere oturup masadan memnun kalkmamanız neredeyse imkansız. Bazı yemekleri gündelik hayatımızda sık rastlamadıklarımızdan, bazıları ise tanıdık ama tatları bambaşka. Benim için bunların başında Yunan usulü kabak kızartma, yani "kolokithakia tiganita" geliyor (kolokithi (κολοκύθι) de kabak demek). Yunanistan'da bu mezeyi nerede yesem hep böyle hacimli, çıtır çıtır şekilde hazırlanmıştı. Türkiye'deki klasik kabak kızartma hafif pusmuş kabak üzerine yoğurt olduğu için, bu versiyon bana hep farklı ve leziz gelmiştir. Sonunda yapma-yazma zamanı geldi ve işte başlıyoruz.

Yine size bu tarifin temelini vereceğim. İnternette veya tanıdıklar arasında tarif soruşturdukça bambaşka stillerle karşılaşıyorum. Bu en basic tarif; kimileri soda, bira, kabartma tozu, hatta ekmek kırıntısı ile yapıyor. Yaptıkça onları da bloğa ekleyeceğim bakalım, beraber seçeriz en güzelini.

Malzemeler
2 kabak (arttırıp azaltabilirsiniz elbette)
Un
Tuz



Önce kabaklarımızı güzelce yıkayıp birer santim civarı, halka halka kesiyoruz.


Ne çok ince ne çok kalın olmalı kabak dilimlerimiz; aşağıdaki incelik uygundur.


Una tuz ekleyip karıştırdıktan sonra, kabakları bir bir una bulayarak kızgın yağa bırakıyoruz. Bu noktada kabaklarınızı çok fazla kurulamayın ki un daha iyi sarsın kabakları. Öyle ki bazı tariflerde özellikle suya batırılıyor kabaklar.



Devamı malum, altın rengi alana dek arkalı önlü kızarttığınız kabakları bir peçete serdiğiniz tabağa alabilirsiniz. Fotoğrafta biraz koyu renkli çıkmış kabaklar ama, burada "Yunan usulü" olan en önemli kısım kabakların hacimli, çıtır çıtır görüntüsü.


İster şurada yazdığım skordalia ile, ister yoğurt ile yiyin bu altın rengi kabakları.
 Ama fırsat olursa en az bir defa, basit şeyleri unutulmaz tariflerle masanıza getiren Yunanistan'da da tadın derim. :)


Yorumlar

  1. Bir cok yerde yedim kabak kizartmasi fakar 1 cm kalinlikta hic görmedim nerede yediniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ada ve ana kara dahil birçok yerde bu versiyonunu da yedik çok kez. Kimi cips gibi çok ince ve çıtır yapıyor, kimi uzun uzun, kimi bu şekilde.

      Sil
  2. Kızartmanın yanındaki yoğurtlu sosun içinde neler var acaba?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar