Hollanda'da Polonya Marketi

Hollanda'da yaşayan en geniş göçmen topluluklarından biri Polonyalılar olunca, ülkenin birçok bölgesinde bu kültüre dair mekanlar, restoranlar, merketler bulmak da mümkün oluyor. Polonya kültürü ile nispeten akraba olan Rus mutfağı da kendine bu mekanlarda yer buluyor elbette. Bu mutfaklara karşı özel bir ilgim ve çok bilgim olmasa da, farklı bir kültürün marketini gezmek çok keyifli oluyor. Bu yüzden geçenlerde, büyük bir Türk marketinin yanındaki Polonez isimli Polonya marketine gittik.

Polonya ile Sovyet kültürleri nispeten yakın olduğu için, markette Rus etiketli ürünlerin olduğu bir reyon da bulunuyor. İnsanın görmeye alıştığı ürünlerden, kombinasyonlardan, tatlardan farklı şeyler görmesi bana çok eğlenceli, hatta heyecanlı geliyor. Gerçi keşke Polonyalı bir arkadaşımız olsaydı da gezinirken anlatsaydı ne nedir; bazı şeylerin ne olduğunu veya ne için kullanıldığını, misal Polonya'da çok meşhur bir tat olup olmadığını bilemiyorsun tanımayınca. Ama yine de çok keyifli oluyor bu gezintiler.

Marketin önünde böyle bir araba vardı.
 Önce onu göstermekle başlayayım, zira bayıldım. :)

 

Polonez isimli marketin adını görünce aklıma Polonezköy geldi elbette; zamanında hakikaten Polonya'dan göçenlerin yaşadığı bir yer olduğunu okumuştum.


Bu kısım Rus mutfağı bölümünden; çeşit çeşit turşular, konserveler dolu. Alt fotoğrafta kavanozda kırmızı lahana var mesela, yanında peynir ile doldurulmuş paprika biberleri. Bu arada dikkat ederseniz kırmızı lahana kavanozunun üzerinde "kapusta" yazıyor, malum bizde de kapuska diye bir yemek var. İşte birkaç yıl önce, kapusta kelimesinin Rusça'da "lahana" demek olduğunu öğrenip çok şaşırmıştım, bir harf değişimiyle gelmiş bizim mutfağımıza da demek ki.


Şu üstteki ufak simit kurabiyeler Rusya'da çok klasik bir tatmış mesela. Alt reyondakiler de klasik kısa-siyah Rus çekirdeği, Rusçası "simicka". Bu arada Erzurum yerlilerinin de çekirdeğe "sımışka" dediğini yeni öğrendim.



Kuru balık mı denir bunlara, anladınız siz beni. Bu tarz konservelenmiş, tütsülenmiş, kurutulmuş balık çeşidi de çok boldu. Ben almıyım. :)


Veee efsane domates turşusu. Yeşili de vardı ama ben bundan aldım; sarımsak ile o kadar güzel bir aroma uyumu olmuş ki, bayıldık resmen.


Bu da yine beni anlamsızca mutlu eden bir diğer ürün. Yani tat olarak makarnadan farklı yok herhalde; sadece şekli sebebiyle çok hoş yemekler çıkabileceği geldi gözüme gördüğümde. Önce biraz araştıracağım insanların yaptığı klasik bir tarif var mı bununla, sonra bakalım ne tabaklar çıkacak.


Gelelim şarküteriye. Valla buradan bir şey almak benim için zordu, zira ne olduklarını anlamıyorum hiç. Böyle kuru etler falan çok fazlaydı, çeşit çeşit. Dediğim gibi bir Polonyalı arkadaşım olursa bir gün, ayrıca bir onunla gitmek lazım. :) Belki şu gördüklerimizden biri Polonya'da insanların her gün yediği bir şey mesela.


Bunu görünce nedense ünlü bir ürünmüş gibi geldi. Açıkçası aldıktan sonra dikkat ettim ki kendisi çikolata formatında, bildiğimiz sade helva. Çok da hoştu tadı, bizimkinden farklı da değildi. Demek ki Polonya'da da helva olayı meşhur.


Bana hep enteresan gelen olaylardan biri, tüm dünyada bildiğimiz markaların, farklı ülkelerde - farklı ürünleri olması. Mesela Knorr'un bu minik kutulu paketi, anladığım kadarıyla sarımsak bulyonu gibi bir şey.


Vee gelelim en şeker şeylerden birine. :) Bu nasıl renk ya, çok güzel değil mi? Beyaz, sade bir tabakta kenarda sos olarak ne güzel durur. Ama gelin görün ki, ne olduğunu - nasıl kullanılacağını bilemiyorum şimdilik. Altında cranberry hani şu kırmızı kuşburnu gibi meyvelerden, bir de kırmızı turp yazıyor ama, tatlı mı tuzlu mu, neye yakışır, araştırıp alacağım vallahi bundan. Arkadaki güzel yeşil de, Uzak Doğu kültüründen tanıdığımız wasabi imiş.


Vee içimi mutlulukla dolduran, Gürcü şarapları.


Market ziyaretinden çok heyecanlı bir müze gezisi tadı veren bu ufak macerayı da aşağıdaki arkadaşlarla bitirdik bakalım. İnsan farklı kültürlerle iletişim içinde oldukça zenginleşiyor her açıdan, bakalım kendi dünyamızdan çıktıkça başka nelerle karşılaşacağız? Bakalım Polonya'nın en geleneksel köylerinden birinde babanneler torunlarına neler pişiriyor, belki öğrenir biz de pişiririz! Araştırmalarım sürüyor. :)


Bu arada, Polonya veya Rus mutfak kültüründe bizden çok farklı olan, klasik, bildiğiniz bir tat varsa da yorum olarak yazarsanız pek mutlu olurum. 

Yeni yaşam tecrübelerinde görüşmek üzere sayın okur.

Melis
 

Yorumlar

  1. Pierogi ismindeki bizdeki mantıya benzer yiyecekleri meşhurdur. Bir daha aynı markete uğrarsanız ve bulabilirseniz pierogi ruskie almanızı öneriririm, tabii bir çok çeşidi var çileklisinden lahanalısına kadar ama genelde içinde patates,soğan ve peynir olan ruskie daha çok tercih ediliyor.Siz de hem haşlama olarak hem de kızartma olarak yiyebilirsiniz. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa süpermiş, çok teşekkür ederim! Böyle dondurulmuş mantıya benzer şeylerin olduğu dolaplar da vardı, orada olsa gerek o zaman. :) Bir sonraki gidişimde mutlaka bakacağım.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar