Yunanların "Pratik Frape" Kiti

Daha önce birçok (baya çok) yazıda bahsettiğim gibi, Yunanistan'ın adeta kutsal içeceğidir frape. Frape dediğiniz sonuç olarak buzlu, çok iyi karıştırıldığı için kremamsı, seviyorsanız azıcık da süt eklenen bir soğuk kahve çeşidi. 

Türkiye'de Yunanistan'daki gibi yapan hiçbir yere rastlamadım henüz; oradaki daha yoğun ve farklı oluyor, sipariş etmenin bile Türk kahvesi gibi bir adabı var. Kısacası Yunanistan için oldukça önemli bir kültür ögesi; yavaş yavaş - buzları şıngırdatılarak içilir, sabah bir şeyler yemeden önce hemen frape yapılır uyanabilmek için vesaire. 


Alışkanlık böyle güçlü olunca satılan ürünler de ona göre şekilleniyor tabii. İşte aşağıda gördüğünüz "pratik frape kiti" buna en güzel örnek Yunanistan'da. Paketini açınca fotoğraflamak aklıma geldiği için böyle çektim; sadece soğuk su ilave ederek yapabileceğiniz bir frape kiti var bunun içinde.


Şöyle bir sıralarsak: Frappe kahvesi, bolca şeker, süt ve mutlaka pipet. Bardaktan öyle patadanak frape içeni sınır dışı ederler vallahi.


Frape yaparken aslında en önemli püf nokta, frapenizi çooook iyi karıştırmak. Öyle ki hazır olduğunda böyle köpürmüş ve krema gibi çok yoğun bir hal almalı. Öyle su gibi bir içeceğe asla frape denmez Yunanyalarda. Zaten herkesin evinde bir "frape maker" vardır, onunla karıştırır. Bu sistemde de iyice çalkalamanız gerekiyor frapenizi; ardından geriye isteğinize göre azıcık süt eklemek ve bir bardağı 3-5 saatte bitirmek kalıyor.


It's all Greek to me diyorsanız, sizi en kısa zamanda Yunanistan'a alalım. :)

*

Yorumlar

Popüler Yayınlar