Sırt çantam, defterim, şarkılarım ile... #KaradenizMelerencesi

Etrafımdaki insanlar bilir; aylardır dilimden, kalbimden düşmeyen bir planım, hayalim vardı. Esasen çok eskilere dayanan bir hayal ama son ayların taze planı... Sonunda ayarladım her şeyi, ben gidiyorum. Ama durun, en iyisi en baştan anlatayım size.

Ben Borçka'da doğdum.

Bu benim için çok önemli bir olay... Doğulan yer. Her şey tesadüf olsa bile doğulan yer tesadüf değil. Bu bol bilmeceli yaşam oyununa "atıldığın" ilk nokta, başlangıç noktan.

Üstelik ben annemin karnında 7 aylık olana dek Gökçeada'da yaşarken biz, son 2 ayda Borçka'ya taşınmışız; plan işlemiş tıkır tıkır kısacası. Ardından Melerence ileride kafasını bolca meşgul edecek hayata, sonraları aynada inceleyeceği gözlerini ilk Borçka'da açmış... İlk nefesini Artvin dağlarının havasından solumuş. 

Aylardır bir düşünce var aklımda ki onunla yatıp kalkıyorum: Ben Borçka'ya, doğduğum hastaneye gideceğim. Eksik yaşarım, eksik ölürüm gitmezsem. Ne olduğunu bilmiyorum ama, orada beni bekleyen bir şeyler var, işte bunu biliyorum. Yarım kalmış bir şeyleri tamamlayacak son parça orada bir yerde. 20 küsur yıldır kimliğimde görüp durduğum "Borçka"ya, başlangıç noktama gidiyorum, tek bir çanta ve bir dolu hayal ile. Yıllardır İstanbul kafasıyla yaşayan. Bir kendisi, bir sırt çantası, defteri, kalemi, pek sevdiği şarkıları, cebinde eski fotoğraflar, aklında bin tilki.

Ben doğduğumda, Borçka'nın Karşıköy - diğer adıyla Heba Köyü'nde yaşıyormuşuz. Maalesef bugün burası Muratlı Barajı yüzünden sular altında ve şöyle bir görüntüye ev sahipliği yapıyor:


Zaten öğrendiğime göre bu bölge Borçka'dan arabasız gidilemeyecek kadar uzak ve nispeten "yolsuz" bir alandaymış; bu yüzden köy ziyareti bir sonraki sefere. Ama Borçka, doğduğum hastane, her kartpostalında görünen bir avuç merkezi ve köprüsü, işte oraları bir bir adımlayacağım sayın okur, mutluluk ve heyecandan gidivermezsem elbet.

Bu planı ayarlayana kadar ne çok insanla savaştım ben bilirim bir. Ama ne olursa olsun değecek, onu biliyorum işte. Yeterli derinliğe sahip olmayan insanların anlayabileceği bir mevzu değil zira. 

Aynı şekilde "Oğlum Artvin bizim köy, her sene gidiyoruz bir şey yok valla, duyan da nereye gidiyorsun sanacak he!" diyen arkadaşlar bilmeli ki; Özellikle İstanbul'da herkesi potansiyel sapık olarak görmek zorunda olan, yaşamın özünden uzak bir hayatta yaşayan, diğer yandan özüne tırnaklarını geçirmiş bırakmayan bir Melerence için o beğenmediğiniz "sizin köy" sandığınızdan fazlası. Ha bir de, "Bu kadar öküz olma." diyeceğim müsaadenizle.

Rotada Artvin, zamana göre Rize ve Trabzon var. 

Yarın akşam çanta hazırlama işini bitireceğim, fotoğraf makinesi şarjda, gerekli araştırma yapıldı, alınacaklar - yenilecekler not edildi, özel playlist hazırlandı, rezervasyonlar kontrol edildi, galiba tamamız! 

A bu arada, ayrı bir defter aldım tüm bu yolculuk için; zaten bolca yazacağımı tahmin ettiğimden bir defter ihtiyacı vardı ki, madem dedim plandan - anılara her şey bu deftere yer etsin.

Defterin (şimdilik) bir sayfasını "Mutlaka" kısmına ayırdım. Mutlaka şuraya git, mutlaka şunu tat, mutlaka şunu satın al gibi. Bu sayfanın en son maddesi ise şöyle:

"Mutlaka İstanbul'da ve bu anlamsız döngüde alamadığın kararlar al."


*

Şu kuşta kendimi görüyorum, biline. :)


Not: Nasıl Karadeniz lahanası, yemeği, türküsü oluyor, bir de #KaradenizMelerencesi olsun; Twitter'dan seyahat boyunca paylaştıklarım tek bir etiket altında toplansın dedim. İlgilenenlerin bilgisine efendim.

Dönünce yazacağım yazıları bir ben bir Allah biliyor artık, haydin görüşürüz. :)

Melis



Yorumlar

  1. ne kadar şanslısın, borçka muhteşem bir yer, bu yaz baştan sona karadenizi gezdim ve artvin e aşık oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Artvin hem doğası, hem insanıyla bambaşka bir yer. Türkiye'nin en güvenli ili seçilmesi şans eseri değil, bizzat tecrübe edip gördüm. Sözde İstanbul'a İzmir'e büyük-modern şehir deriz ama Artvin'de gönlünce yaşıyor herkes, kimse kimseyi rahatsız etmiyor, insanları çiçek gibi, huzurlu... Yaşanılası bir yer.

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar