Yunan Simidi "Koulouri" ve "Peinirli"

Yunanistan sokaklarında satış platformları bizden farklı da olsa, birçok simitçi görmek mümkün. Farklı olan, simitlerinin yapısı esasen. Bu alt kısımda yine daha "ton ton" simitler görüyorsunuz ama, sokaklarda satılan simitler genelde oldukça geniş ve ince oluyor. Simidin Yunancası'na gelirsek, "koulouri (κουλούρι)" yazılır, "kuluri" okunur efendim. :) Oldukça geleneksel bir tat olarak görülür Yunanistan'da.


Ama tamam, şu versiyon da fazla inceydi. :) Kıtır kıtır kırıp yenecek yapıda hani. Bir de bu simitçidekiler nispeten daha kavrulmuştu, genelde çok daha açık renkte oluyor Yunan simitleri.


Gelelim en enteresan kısma, Yunanistan'ın pek meşhur hamur işlerinden birinden bahsedelim. Öncelikle bizdeki açık pideye denk bu müthiş lezzetli şeyin adı "Peinirli (πεϊνιρλί)", yani baya baya "peynirli". Eskiden sadece peynirle olurmuş ama son zamanlarda salam da koyuyorlar içine. İsmi Türkçe'den haliyle, ama birçok Yunan bundan habersiz. İlk duyduğumda bana çok enteresan gelmişti anlamını bilmiyor olmaları. Fiyatı ise görüldüğü gibi 2 Euro; oldukça doyurucu ve tadı müüüthiş güzel. "Yunanistan'da ne yemeli?" sorusuna da bir diğer cevap olsun bu.


Peinirli'miz yakından böyle, yanındaki meyve suyu ise muz-vişne karışımı ile Yunanistan'da sıklıkla tüketilen meşhur bir tat.


Ne diyelim, gidiniz - tadınız, aklınıza gelirse Melerence'yi de anınız. :)

Sevgiler,

Melis


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar