Orijinal Greek Frape Tarifi

İstanbul'da "frappe" yapan veya yaptığını iddia eden mekanlara iki kere şans verdim; fakat ikisinde de adeta bir bardak nesquik geldi masaya. Hatta birinde üzerine bir de çilek takmışlardı ki, Yunan bir arkadaşım yanımda olmadığım için Türkiye'yi büyük bir felaketten kurtardığıma inanıyorum. :D 

İşin şakası bir yana, uluslararası adıyla "frappe", Yunan adıyla "Frapes", 1957 yılında Selanik'te bulunmuş bir tat. Tüm Yunanistan buna dahil ama, özellikle Selanik'te gerçekten kutsal içecek haline gelmiş; tüm kafelerde, evlerde, balkonlarda ve hatta otomobillerde, o klasik ikea bardağındaki bol köpüklü frape eşittir Yunanistan olmuş artık. 

Türkiye'deki bu yanlış anlaşılan frape olayını görmeye-duymaya devam ettikçe, şöyle orijinal bir Yunanistanfrapesi tarifini vereyim dedim. Sıkı tutunun, zira adım adım fotoğraflarla, birkaç dipnot ile, "hakiki frape" geliyor sayın okur. :)

Frape El Kitabı

Nasıl Türk kahvesi içerken orta, şekerli vesaire diyoruz; frapenin de bir sipariş adabı var. Benim tercih ettiğim ve en meşhur olanı φραπέ γλυκό με γάλα (frape gliko me gala) yani "sütlü, tatlı frape". Bunu sipariş ettiğiniz takdirde, masanıza yumuşak içimli, azıcık da süt eklenmiş güzel bir frape gelecek ki, ben de bugün bu tarifini vereceğim. 

Bir diğer değinmek istediğim nokta da, Yunanistan'daki klasik frape sahnesi. Şöyle ki: Havalar ısınmış. Kahvaltıdan önce frape yapılmış, içilmiş, rahatlanmış; bir yere yetişmek gerekiyorsa çabucak hazırlanan frape arabaya alınmış, içiliyor. Ardından öğleden sonra sahile inilmiş, bir bardak frape buzları şıkırdatılarak beş saat içilmiş, sohbetle akşam edilmiş. Soo this is the frape ideology! Bir defa Aleksi'nin yanında frapeyi fırt diye içiverdim diye yemediğim laf kalmadı. :D O frapeymiş, yavaş içilirmiş! 


Tüm bu dipnotlar göz önüne alındıktan sonra, gelelim tarife. 

Öncelikle, frape kitimiz böyle sayın okur. 

İhtiyacımız olanlar:
Büyük bir cam bardak (racona göre içinin görünmesi şart), Nescafe Frappe, şeker, Frappemaker veya mikser veya iyiice çalkalamak için küçük bir kapaklı kap, soğuk su ve azıcık süt.



Nescafe Frappe'nin Sağı Solu



Şimdi dikkat; frape hazırlamak kolaydır fakat miktarlar çok mühimdir. Dolu bir tatlı kaşığı kahveyle başlıyoruz. Ardından 2 veya 2,5 tatlı kaşığı toz şeker ekliyoruz.


Burası önemli: Eklediğimiz malzemelerin üzerine böyle, bir parmak soğuk su koyup frappemakerda karıştırıyoruz, veya bir kapta çalkalıyoruz veya mikser ile iyice çırpıyoruz. Çok iyi karıştırmak köpük için çok önemli bir ayrıntı.


Çırpma işleminden sonra köpüğümüz ortaya çıkıyor.


Asla ve asla tekrar çırpmadan, bu karışımın üzerine soğuk soğu ekleyerek tamamlıyoruz bardağı. 


Ve sihirli an geliyor: çeyrek çay bardağı kadar soğuk süt ekliyor, şu güzelim rengi görüyoruz. :)


Ben biraz fazla süt ekledim; malzemelerle damak tadınıza göre oynamanız mümkün. Bir de buz ekleyip, mümkünse fotoğraftakinden daha ince bir pipet ile şıkırdatırsanız, artık oldunuz demektir. :) 
Afiyet olsun!


Bu yazım 07.05.15 tarihinde Evreka Blog'da yayımlandı, buraya bir klik.

Yorumlar

  1. Παρά πολύ καλά ��

    YanıtlaSil
  2. Γειά σας! Μαθαίνω Ελληνικά από 8 χρόνο μου. Άκουσα την Ελληνικά από Έλληνες που ήρθαν στην Edirne για ψώνια και τώρα μαθαίνω Ελληνικα :) Μπορούμε να εξασκηθούμε στα Ελληνικά ; Berk

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar