Melerence Mutfak: Fava Tarifi

2015'in ilk güneşinden herkese merhabaa!

Dünkü yılbaşı soframızdan bir meze tarifi vermek istiyorum bugün. Kiminin iyi bildiği, kiminin sadece ismini duyduğu, pek lezzetli bir tat fava. Bir de bu meze Yunanistan'da da var; fakat Yunanistan'da sarı kırık bezelye ile yapılıyor ve bu bakliyatın adı direkt "fava" Yunanca'da. Şimdi biz baklalı tarif için, sadece birkaç adım ve püf nokta ile bakalım neler yapmışız.

Neye ihtiyacımız var?
İki su bardağı kuru-iç bakla, favamızın temel maddesi olacak. Aslında bu meze, bir nevi "kuru bakla ezmesi". Bunun yanında bir büyük soğan, zeytinyağı, yarım limon suyu ve dere otu var listemizde.

Öncelikle, biz haşlama işlemini düdüklü tencerede yaptık ve 2 su bardağı baklaya 2 su bardağı su kullandık. Haşlamayı tencerede yapacak olanlar, baklanın daha çabuk haşlanması için akşamdan ıslatıp 4 su bardağı su kullanabilir, klasik baklagiller gibi olacak ama amacımız baklanın püre haline gelmesi. Tuzunu da bu esnada ekleyebiliriz. 

Bakla ile ince doğranmış soğanı iyice ezip, kaynatıp, suyunu süzdükten sonraki görüntü bu oluyor.



Ardından blender yardımıyla püre kıvamına gelene dek çekiyoruz bu karışımı. Böylece yavaş yavaş bir şeye benzemeye başlıyor. :) A bir de bir ayrıntı verelim, favanın kaptan kolay çıkmasına yardım ettiği için, kabı söyle bir ıslatıp hafif nemliyken karışımı koymakta yarar var.
(Masa örtüm çok şahane değil miiii?)


Favayı güzel bir kaba aldık, düzelttik, sevgimizi kattık; şimdi dilediğiniz gibi parçalara kesip, limon suyu-zeytinyağı karışımını gezdirerek döküyoruz üstüne. Burada ben devamlı, zeytinyağı çok oldu galiba, diye söyleniyordum ama göz attığım tariflerde 1 çay bardağı falan kullanmışlar, bizimki bir kahve bardağı civarıydı. Ayrıca çekinmeden kullanın siz, çünkü buzdolabına aldığımızda yağ-limon karışımını içine çekiyor zaten.


Veee son olarak şöyle bir 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra, üzerine ince ince kıydığımız dereotunu ekleyerek servis ediyoruz favamızı; çok kolay ve lezzetliydi, denenmesi tavsiye.


#melerencemutfak

*

Yorumlar

Popüler Yayınlar