Brugge: Belçika'da Waffle


Fransızca'da bal peteği anlamına gelen "wafla, wafel" kelimeleriyle isimlendirilmiş, Belçika asıllı bir hamur tatlısı waffle, hemen hepimizin aşina olduğu üzere. Belçika waffle'ı ise artık efsane olmuş bir tat; biz Brugge'a gittiğimizde de aklımızda bu vardı, bakalım onca övülen tat nasılmış diye.

Bu büyülü şehri şöyle bir gezdikten sonra, gözümüze güzel bir mekan kestirdik ve içeriyi incelemeye başladık. Normalde Brugge, gezdiğim en pahalı yerlerden biriydi; yeme-içmeden, hediyelik eşyalara kadar. Fakat waffle konusunda orta şekerdi fiyatlar. Bakalım neler yapmışız...

Loş ışığıyla, içi müthiş waffle kokusu dolu olan bu mekana girince, kendimizi Fransa'da bulduk adeta. Satıcı sadece Fransızca biliyordu ve İngilizce konuşan bir diğer kişiyi bekledik bir süre. Belçika'nın yalnızca kuzey kısmının bir bölümü Flemenkçe konuşuyor, alt kısımlarda ise güçlü bir Fransız kültürü var.


Armağan ettiği his, koku, mutluluk +1.





Buradaki en güzel şeylerden biri, duvar kenarındaki panoya asılan belki binlerce peçeteye, dünyanın dört bir yanından kişilerce yazılmış notlardı; biz de bıraktık elbette notumuzu. :)


Masalarda da yine bu şekilde birçok kartpostal, çeşitli ülkelerin paraları, anılar vardı. Bir bir inceledik hepsini, sahiplerini hayal ettik.


Kanada'dan güzel bir mesaj. :)


Ben Türkiye'de waffle yiyeli belki on yıl olmuştur. Fakat genelde TR'de yapılandan oldukça farklı oluyor gerçek waffle. Öncelikle "içine bir şey koymak" diye bir mevzu bulunmuyor. Sugar Waffle dedikleri, "hiçbir şeysiz waffle" ki kendisini 3 Euro'ya midenize yavaaşça indirmek mümkün. Ama büyük ihtimalle "bir şeyli waffle" alırsınız, biz karamelliyi denedik. Çikolata veya karamel koyarsanız fiyat 4,5 Euro oluyor, mekanın bazı menüleri de var kahve ile vesaire. Fakat waffle ılık ve tatlı olunca, kahve bana fazla gelirdi yanında diye, sadece waffle'ı tercih ettim; ayrıca waffle'ın üzerine pudra şekeri serpmek de sunumun bir parçası. 

Tadı, fotoğraftan hayal edeceğinizden farklı değil; güzel, ılık, hafif sertçe, yoğun tatlı ve ılıklığından mütevellit, zöp diye mideye yerleştiğinden 'doyurucu' denebilir. Tadılmalı diyelim. :)




*

Brugge hayatımda gittiğim en güzel yerlerden biriydi gerçekten. Bir film seti adeta; çok "asil" bir şehir. Gidilmesi, hissedilmesi dileğiyle.

Bu şehre dair yazacağım birkaç başlık daha olacak sayın okuyucu, takipte kalmanız tavsiyesi ile. :)

Melis



Yorumlar

Popüler Yayınlar