İstanbul Rum Patrikhanesi'nden Bilinmeyen Manzaralar

İstanbul'un Fatih semtinde bulunan İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden bahsetmek istiyorum bugün.

Bilindiği üzere, Ortodoksluk'un merkezi sayılan İstanbul Rum Patrikhanesi, Türkiye'de olduğu gibi, Dünya'da da büyük bir öneme sahip. Fener'de, yüksek duvarların ardında, kimi için ürpertici, kimi için ise huzur veren bir yer burası.

Medyada konuşulan, yazılıp çizilenlerin aksine, daha gerçek yönlerinden bahsetmek istiyorum Rum Patrikhanesi'nin. Öyle ki, İletişim Fakültesi'nde okuyan biri olarak, medyada çıkan neredeyse her haberin bir efendisi olduğunu biliyor, bizzat görüp, konuşup temasta bulunarak tecrübe ettiğim bilgileri daha gerçek buluyorum. Bu yazı için de bir "tecrübe paylaşımı" diyebiliriz dolayısıyla.

Öncelikle mümkün olduğunca samimi bir şekilde söyleyelim ki, Patrikhane'nin Türkiye toplumu üzerindeki imajı bir nebze "soğuk". Bu yansımanın birçok sebebi olsa da, dediğimiz üzere, en büyük etken medya. Fakat bunun yanında, Fener semtine gittiğiniz zaman, Patrikhane'nin yüksek duvarları, "sizi içeri almamak istiyor" gibi hissettirebilir. Lakin, toplum tarafından algılanışı ve bugüne dek yaşanan tecrübelerle, bunların yalnızca güvenlik ve mimari temelli olduğunu bilmelisiniz. Öyle ki, dilediğiniz zaman izin alarak Patrikhane'yi ziyaret edebilir, içerisindeki sizden, hoş sohbetli insanlarla konuşabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir proje vb. durum ile ilgili randevu alarak, Patrikhane'nin Basın Sözcüsü Peder Dositheos ile görüşmeniz de mümkün.

Bilindiği üzere, bugün Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos' dur. Yunan alfabesinde "B" harfi "V" olarak okunduğu için, -medyada duyulanın aksine- Patrik'in ismi "Vartholomeos" şeklinde okunur. Gökçeada'nın Zeytinli köyünde, 29 Şubat 1940 tarihinde doğan Patrik I. Vartholomeos, 2 Kasım 1991 tarihinden bu yana patriklik görevini sürdürmektedir. Doğum ismi Dimitris Arhondonis olan Patrik, Türkçe ve Yunanca'nın dışında Latince, Antik Yunanca, Fransızca, İtalyanca ve Almanca bilmektedir.

Patrikhane'de bir de kilise bulunuyor. Yemyeşil bahçelerindeki rengarenk çiçekleri de belirtmeden geçmeyelim. :-) 

Yüksek duvarların ardındaki samimi, naif Patrikhane'den görüntüler ile...













*
 *Aşağıdaki fotoğrafta görünen kilise, Yunanistan'ın Kavala şehrinden. Kilisenin girişinde yer alan Yunan bayrağının yanında bir de Bizans bayrağı bulunuyor. Bu bayrak, "ekümenik" kavramını destekler nitelikte, "İstanbul Rum Patrikhanesi'ne bağlıyız." anlamı yaşıyor.


*


Yorumlar

Popüler Yayınlar